A zuhanásbiztonság 3 alappillére

A halálos kimenetelű munkahelyi balesetek mindig megrázó hírként hasítanak az üzleti életben. Nem szabad azonban magyarázatok és tanulságok nélkül továbblépni. Olvassa el szakemberünk véleményét a baleset kapcsán!

„Az említett baleset sajnos nem egyedi eset. Összetett problémáról van szó. – fejti ki véleményét Bogos Csaba, zuhanásbiztonsági specialista.

3-4 méteres magasság – a legveszélyesebb zóna

A munkakörülményeket tekintve a legnagyobb gond az, hogy a 3-4 méteres magasságot a fent dolgozó személyek nem tartják és nem érzik veszélyesnek. Szívesen kiállnak az épületek szélére, nap mint nap látunk magasban tevékenykedő embereket mindenféle védőeszközök nélkül. A halálos balesetekkel kapcsolatos tapasztalat viszont az, hogy ez az egyik legveszélyesebb munkavégzési magasság. Az itt dolgozó személyek tulajdonképpen potenciális áldozatnak számítanak, különösen leesés elleni védőeszközök nélkül.

A biztonságos munkavégzés 3 alappillére

A védőeszközöket tekintve az alábbiakra hívnám fel a figyelmet. A magasban és mélyben történő biztonságos munkavégzésnek három alappillére van.

  1. Információ
  2. tudás
  3. gyakorlat

A magasban dolgozó embereknek, és a cégek vezetőinek fel kellene ismerniük a munkavégzéssel együtt járó veszélyeket. Ehhez jól informáltnak kell lenni, mivel emberélet múlik rajta, sokkal komolyabban kellene venni ezt a területet.

Másik fontos alappillér a megfelelő tudás. A zuhanásbiztonsági védőeszközök használata eltér más munkavédelmi eszközökétől. Egy munkavédelmi cipőt vagy szemüveget például igen egyszerű használni. Felvesszük és kész, nem igényel komolyabb utánajárást. A zuhanásbiztonság más terület, sokkal komplexebb, komoly tudás kell a biztonságos használatához. Nem elegendő megvenni a védőeszközt, azt tudni kell alkalmazni is.

A harmadik pedig, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni, az a gyakorlat. A zuhanásbiztonsági rendszerek használatát bizony be kell gyakorolni, kellő rutin megszerzése mellett javasolt használni, hogy a megfelelő életvédelmet biztosítani tudja. Ezért is helyezünk nagy hangsúlyt a GAZEK-nél a szakmai képzésre, a felvilágosításra és a terepgyakorlatokra.

Mind ezek fényében meggyőződésem, hogy a cégeknél történő munkavédelmi oktatást ki kellene bővíteni a zuhanásbiztonság témakörével. Az éves költségvetésbe bele kell építeni ennek az oktatását és a megfelelő védőeszközök beszerzését.”

 

Kép forrása: pixabay.com