Halálos baleset. Elkerülhető lett volna.

Munkahelyi baleset, amiből érdemes tanulni. Nézzük meg a halálos baleset körülményeit és tanulságait!

„Leesett egy munkás december 11-én délután a makói gumigyár épülő új, 10 méter magas csarnokának tetejéről – a 37 éves székesfehérvári férfi a helyszínen meghalt.”

Néhány napig ettől a hírtől volt hangos az online média és a nyomtatott sajtó is 2015 év végén. Aztán jöttek az ünnepek, és sajnos feledésbe merült. Pedig nagyon fontos levonni a tanulságokat, és okulni belőle.

Fokozott baleset veszély: tetőszigetelés

A munkavezető tetőszigetelést végzett egyéni védőeszközzel ellátva, azonban felszerelése nem volt kibiztosítva. A tetőszigetelést az eső ellen fóliával látta el, de időközben erről megfeledkezve a tetőn belelépett egy tetővilágító ablak keretébe. Ezután a mélybe zuhant, és szörnyethalt. Mit lehetett volna tenni a baleset elkerülése érdekében?

Tanulságok

Fontos megemlíteni, hogy az adott munkakörülményeknek megfelelő védelmet kell megvalósítani, hiszen hiába rendelkezik valaki védőfelszereléssel, ha az adott körülmények között azt nem lehet használni. Ilyenkor más eszközt kell bevetni: pl. kollektív védelmet.

Amennyiben a kollektív védelem sem ad megfelelő védelmet, vagy kiépítése nem kivitelezhető, akkor ott egyéni megoldásra van szükség, amit csak szakértő tud feltárni és megtervezni. Valószínűsíthető, hogy amennyiben a személynek megfelelő munkavédelmi ismeretei lettek volna, úgy felismerte volna a zuhanásbiztonsági hiányosságokat.

Kérjen személyre szabott, adott munkakörülményeknek megfelelő zuhanásbiztonsági megoldást! Hívja munkatársunkat, aki teljes körűen tájékoztatja a részletekről!

 

Kép forrása: delmagyar.hu

hír: www.delmagyar.hu/mako_hirek/halalos_zuhanas_tetorol_esett_le_egy_munkas_makon/2455984/