Munkavédelmi oktatás, és ami a legtöbbször kimarad belőle

Év elején sok cégnél tartanak munkavédelmi oktatást. Ezek során előkerülnek a legnépszerűbb témák: tűzvédelem, egészségvédelem, elsősegély nyújtás, munkahelyi kockázatok és veszélyek. Ezek kétség kívül mind fontos témák. Azonban vannak olyan területek, amiről kevés szó esik a vállalatoknál, pedig sokszor szó szerint életbevágóan fontos lehet.

Fontos, de mégsem beszélünk róla az iskolában

Sajnálatos módon a középiskolákban, főiskolákon nem sokat hallanak a diákok a leesés elleni védelemről, mintha nem is lenne fontos a téma. Mihelyt azonban ki kell menni a tetőre dolgozni, nyílászárót kell cserélni a 3. emeleten, vagy éppen a villanyoszlopon kell kábelt szerelni, ott a helyszínen szembesülnek a fiatalok azzal, hogy ez nem is olyan egyszerű feladat, mint amilyennek az osztályteremben tűnt. Ráadásul nincs is ismeretük arról, hogy milyen védőeszközöket kellene az egyes munkálatokhoz használniuk.

Fontos, de mégsem beszélünk róla az orvossal

A másik év eleji teendő, ami a cégeknél előkerül: az üzem orvos meglátogatása. Sajnos ma már ez is rutinszerűen történik, inkább a papír formának van jelentősége. Pedig nem mindenki alkalmas például arra, hogy magasban, mélyben vagy éppen zárt térben dolgozzon. Vannak betegségek, amik miatt orvosilag nem is javasolt a különleges körülmények közötti munkavégzés: például magas vérnyomás, szívproblémák, stb. Minden munkáltatónak érdekében állna ilyen vizsgálatot előírni a dolgozói számára.

Beszéljünk róla itt és most!

A zuhanásbiztonságról beszélni kell. Sőt tanulni kell, és nem utolsó sorban el kell sajátítani gyakorlatban. Miért? Erre remek példa Paulo Coelho, napjainkban egyre népszerűbb brazil író gondolata:

Ha már sokat gyakoroltunk, nem kell többé minden egyes mozdulatra odafigyelnünk: ezek lassacskán létezésünk részévé válnak. De ahhoz, hogy elérjük ezt az állapotot, rengeteget kell gyakorolnunk, ismételnünk.

Az ő álláspontja jól tükrözi azt, ami a gyakorlati oktatás lényege. Nem tankönyvekből, hanem a valós életben való gyakorlástól az ember egyre rutinosabb lesz.
A tapasztalatunk az, hogy bizony vannak olyan életveszélyes helyzetek, amikor csak a rutin menti meg az ember életét vagy az egészségét.

Mivel a középiskolában nem oktatják a zuhanásbiztonságot, így az embernek esélye sincs elsajátítani a kellő ismereteket, sajnos így sem elméletben sem pedig gyakorlati szinten nincs rálátásuk, hogyan, milyen védőeszköz szükséges egy munkavégzéshez.

Ez a szörnyű igazság döbbentett rá minket arra, hogy ezzel a területtel kell foglalkozni. Meg kell ismernie minden olyan dolgozónak, cégvezetőnek, akit érint a magasban vagy mélyben való munkavégzés.

Az Ön cégénél is aktuális a zuhanásbiztonság oktatása? Hívja munkatársunkat, és kérjen tájékoztatást tanfolyamainkról!

 

 

Kép: pixabay.com