Munkavédelmi világnap – április 28

Ma van a Munkavédelmi világnap. Ön szerint hány halálos kimenetelű munkabaleset történt a tavalyi évben? Sajnos több mint gondolná! Nézzük a részleteket!

Halálos munkabalesetek 2016

A tavalyi évben sajnálatos módon 80 halálos munkabaleset történt hazánkban. Ez azt jelenti, hogy minden hónapban több mint 6 ember életét követelte a munkavégzés közben bekövetkezett baleset.

Egy 2016-os OMMF kimutatás rávilágít arra, hogy a halálos balesetek nagy része a kis cégeknél (1-9 fős) történik, és leginkább a 45-65 év közötti korosztályt érinti. Iparágazatokba lebontva az építőipar és a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás  vezetik a szomorú listát. Ezen kívül a legtöbb halállal végződő baleset a magasból történő leesés miatt következik be.

Milyen okok állnak a halálos balesetek mögött?

Priol Tamás  munka-  és  tűzvédelmi  tanácsadó  szerint az alábbi okokra vezethetők vissza a súlyos balesetek:

  • Tapasztalata szerint általános probléma, hogy a leesés elleni védelmet szükséges rossznak ítélik a cégvezetők.
  • Sajnálják rá a pénzt, tehát megspórolható költségnek tekintik, nem életvédelmi eszköznek.
  • További nehézség a nem megfelelő védőeszközök kiválasztása
  • A dolgozókat nem tanítják meg készség szinten  használni  az  esetlegesen  meglévő  védőeszközöket

Mióta ünnepeljük a Munkavédelmi világnapot?

Április 28-án van a Munkahelyi Balesetben Megsérültek és Elhunytak Nemzetközi Emléknapja, amelyet először 1984-ben a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartott meg, majd 1996-ban emelkedett a nemzetközi napok közé az ENSZ-nél is, mikor a Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetségének kezdeményezésére egy emlékgyertyát gyújtottak azok tiszteletére, akik munkájuk következtében vesztették életüket.

2003 óta a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO ) a Munkavédelem Napjaként tartja számon ezt a napot. Tavaly Magyarország kormánya is felhívta a munkaadók és munkavállalók figyelmét, hogy ezen a napon emlékezzenek a munkájuk közben megsérült és elhunyt emberekre.

Az év hátralevő részére balesetmentes napot kívánunk!

 

Felhasznált forrás: http://www.ommf.gov.hu
Kép: pixabay.com