téli munkavégzés

Nehezített pálya: a téli munkavégzés

A nappalok ugyan rövidebbek lettek, de a munkaidő sajnos nem. Korábban sötétedik, jegesek az utak vagy a munkafelületek, nehezített körülmények között kell dolgozni nap mint nap. Cikkünkben néhány olyan dologra szeretnénk felhívni a figyelmet, ami fokozottan veszélyessé teheti a mindennapokat. Lássuk mire kell odafigyelni különösen a szabadban történő munkavégzést illetően!

3 dolog, ami veszélyt jelenthet a téli munkavégzésben

Hideg idő

Lényeges az időjárásnak megfelelő téli védőruházat és a lábbeli. Érdemes odafigyelni, hogy réteges legyen az öltözködés, hiszen a reggeli és nappali hőmérséklet igen eltérő lehet. Míg reggel röpködnek a mínuszok, a dél utáni időszakban enyhe is lehet. Készüljünk rá tudatosan! A munkáltatónak a téli munkához meleg italt és plusz pihenőidőt kell biztosítani a dolgozó számára.

Jég, csúszásveszély

Fontos megemlíteni, hogy egyes eszközök anyagai a téli hidegben rideggé válhatnak. Ezen kívül hőtágulás következményeként másként viselkedhetnek, mint hagyományos esetben. Például a kikötési pontok rögzítőköteleire érdemes kiemelt figyelmet fordítani.

Sötét és szürkület

Amikor jóval előbb szürkül és még a reggeli órákban is sötét van, akkor különösen nagy kincs a jól láthatóság. Így a visszaverő jelzések fontos kiegészítői a téli ruházatnak. Ez az egyik oka annak, hogy a GAZEK testhevederek már fényvisszaverős változatban is készülnek.

A testhevederek fényvisszaverős funkciója a jól láthatósági mellényt ugyan nem helyettesíti, de például jó szolgálatot tehet olyan helyeken, ahol a mellény átmenetileg nem használható. Ilyen helyzet lehet például egy hegesztés is.

A védőeszközök helyes tárolása

A téli időszakban ne feledkezzünk meg az egyéni védőeszközök helyes tárolásáról sem, hiszen a téli hideg és a helytelen tárolás károsíthatja az eszközöket és csökkentheti az élettartamukat.

 

Legyen tudatos az idei téli munkavégzés is!

Ha további információra van szüksége, keresse szakembereinket!

kép: pixabay