Sorsváltoztató balesetek nyomában 1.

“Gábor, 43 éves tetőfedő vállalkozó, három kisgyerek édesapja. Szereti a munkáját, mindent megtesz azért, hogy a megrendelő elégedett legyen a szolgáltatásával. Családján kívül anyagilag támogatja még nyugdíjas szüleit is, akik a 12 évvel ezelőtt felvett hitel után nehéz helyzetbe kerültek. Mivel a legkisebb gyerekük másfél éves, felesége otthon van a gyerekekkel. Barátai szerint igazán tetőre termett legény, sem félelmet, sem veszélyérzetet nem ismer.

Egy átlagosnak mondható kedden történt, amikor az élete gyökerestül megváltozott. Egy fatális véletlen miatt lába alatt megcsúszott egy tetőcserép, ő elvesztette az egyensúlyát, majd legurulva a tetőről a földre zuhant. Következő kép, amire emlékszik, az ápolónő kedves, szeplős arca, akit a kórházi ágya mellett látott. Ekkor tudta meg, hogy 3 bordája eltört, és a gerince is súlyosan megsérült a magasból való lezuhanás következtében.

Első körben mindenki fellélegzett: életben van. Az orvos szerint minden esélye megvan a teljes felgyógyulásra. De ehhez időre lesz szüksége. Sok sok időre és türelemre.

Amikor a család minden tagja megnyugodott, akkor hasított Gábor gondolataiba a felismerés: mi lesz a munkájával? Mi lesz a megrendelésekkel? Mi lesz a családjával? Hogyan fogja ezek után eltartani a családját, sőt még a szüleit is? Az előzetes előrejelzések szerint legalább 6 hónap rehabilitáció vár rá, és utána is csak könnyített munkát végezhet 3-4 hónapig.

Mivel egyéni vállalkozóként dolgozik, a táppénz minimálisnak mondható egy ekkora család számára.

Gábor ma már a rehabilitációs időszak végén tart, kitartóan küzd a felgyógyulásáért, hiszen tudja, csak így kaphatja vissza régi életét. Súlyos anyagi problémákkal küzd, átmenetileg testvére segíti pénzügyileg túlélni ezt az időszakot.”

A fenti eset sajnos nem ritkaság a magasban dolgozók között. Egy esetleges baleset nem csak a vállalkozás, hanem az egész család jövőjét, sorsát képes megváltoztatni. Ráadásul nagyon sokszor már visszafordíthatatlan károkat okoz.

Vigyázzon magára a magasban végzett munka közben is, és előzze meg a baleseteket!