Tetőn dolgozott egy munkás, majd lezuhant a társasház tetőgerincéről

„Lezuhant és a gerendákkal teli padlásszintre zuhant egy munkás csütörtök délelőtt a főváros V. kerületében, a Hercegprímás utcában.” – adta hírül az Origo néhány évvel ezelőtt. Majd két héttel később, ugyanebben a kerületben kísértetiesen hasonló módon újra lezuhant egy dolgozó a tetőről.

Nézzük meg kicsit közelebbről az eseteket!

A társasházon éppen felújítást végeztek, miközben lezuhant a tetőgerincről egy dolgozó, és a gerendákkal teli padlástérbe zuhant. A hat méteres esést súlyos sérülésekkel, de szerencsésen túlélte az 59 éves férfi. A tűzoltók speciális gerincágyon hozták ki a sérültet.

Sajnos az ilyen szerencsétlenség nem számít ritka esetnek a tetőn való munkavégzés közben. Nézzük meg kicsit bővebben, milyen tényezők járulhatnak hozzá a nem kívánatos balesetekhez:

Zuhanásbiztonsági hiányosságok, melyeket a magastetőn végzett munka során gyakran előfordulnak:

  • nincs elkerítve az helyszín a járókelők elől
  • nincs megfelelő kollektív védelem, pl: korlát, háló
  • nem a megfelelő testhevedert használják a magasban végzett feladathoz
  • olyat is előfordul, hogy a testheveder nincs fix ponthoz rögzítve

Az a szomorú tény, hogy két héten belül két hasonló baleset is történt a környéken, nagyon jól mutatja, hogy sajnos a zuhanás elleni védelem területén óriási hiányosságok tapasztalhatók a kivitelező cégeknél.

 

Amennyiben nem biztos benne, hogy az adott feladathoz milyen leesés elleni megoldást kell alkalmaznia, ne kockáztassa dolgozói életét! Kérje szakértőink segítségét, hívja munkatársunkat még ma!

 

 

Forrás:

Képek és szöveges tartalom: Tűzoltóság.info  (http://tuzoltósag.info), 2013

http://tuzoltosag.info/hir/mentes/20130905_lezuhant_egy_munkas_a_tetorol_az_v_keruletben/